Financiële Relativiteitstheorie

Attractors of vlindereffecten kunnen ons leiden naar een zogeheten ‘overkoepelende waarheid‘, het is een overstijgende dimensie waarin strijdende partijen tot verzoening kunnen komen. Dit komt met een aantal voorwaarden, in de eerste plaats is er aandacht en ontvankelijkheid voor nodig, dit is de bereidheid om ze überhaupt mee op te nemen in de besluitvorming. Zonder deze ontvankelijkheid zullen attractors eerder betekenisloos blijven, hierdoor missen we een kans op meer bewustwording en inzicht. Het gevolg kan zijn dat we perverse effecten blijven cultiveren maar toch liggen allerhande remedies kant en klaar op de tafel, enkel dit stemt tot diepgaander reflectie.

Helpende hand

Aan attractors of sociaal innovatieve ideeën ontbreekt het niet, het is kunst – en dat is vaak lastiger dan de theorie laat vermoeden – om er ook voldoende draagvlak voor te creëren. Eenmaal de aandacht getrokken is, kunnen we relatief eenvoudig verschillende attractors op het spoor komen, zelfs zelfstandig bedenken om dan te ontdekken dat het misschien al eens bedacht werd. Een goed voorbeeld is het idee om een eenheidsmunt in te voeren, het neveneffect is dat traditionele valuta-oorlogen ‘met een ruk’ overstegen worden. Wat deze impulsen gemeen hebben is dat ze een helpende hand bieden om onze economie in versneld tempo te herstellen, zo is de Financiële Relativiteitstheorie van dezelfde makelij.

Brainstorm

De Financiële Relativiteitstheorie is een product van een aantal brainstormsessies, geïnspireerd door Einsten die stelde dat de mensheid haar problemen niet opgelost krijgt met dezelfde manier van denken dat ze veroorzaakt. Volgt u even mee, een hersenkraker? Sinds 2008 zijn we getuige van een crisis die niets aan het toeval overlaat, een ‘overhoop’ aan conflicterende meningen laat niet vermoeden dat herstel voor morgen is, integendeel. Voorbij aan het tumult kunnen we een aantal denkexperimenten opstarten, dit doen we met behulp van een vereenvoudigd model van de werkelijkheid. We openen de oefening met een boekhoudkundige consolidatie, een situatie op een gegeven moment in de tijd.

Hier en nu

De situatie is wat ze is, in deze voorstelling zien we dat 3% van al het geld gedekt wordt door goud, dit geld is ook in tastbare vorm te vinden in het economische circuit. Het fiatgeld bedraagt 97% van de totale geldhoeveelheid, dit geld bestaat louter uit getallen in een computer en om deze reden schijngeld genoemd. De totale geldhoeveelheid bedraagt 500.000 en de schulden zijn opgelopen tot 1.500.000. De schulden zijn altijd gelijk aan de vorderingen, dit noemen we het schuldencomplex. De activa zijn in de reële economie geproduceerde waarden, dit kan vanalles zijn zoals huizen, mobiele telefoons, spek met eieren, vuile sokken … enzoverder. Het saldo van alle rekeningen vinden we terug in het ‘eigen vermogen’, dit volgens het systeem van dubbelboekhouden. Voor elke economische agent (A=>E) geldt een andere situatie, rijk, arm, dun, dik, succesvol, mislukt, narcist, altruïst … enzoverder.

Reset

In consensus besluiten we om een monetaire reset door te voeren, hiervoor bestaan verschillende methoden en varianten. In deze oefening maken we gebruik van de Financiële Relativiteitstheorie, we kiezen voor (1) een herinvoering van een goudstandaard en (2) een reset van het schuldencomplex zonder verlies aan koopkracht of kapitaal. Om dit realiseren dienen we (1) al het schijngeld te ‘materialiseren’ en (2) voldoende geld te genereren uit de reeds bestaande geldhoeveelheid opdat het schuldencomplex tot nihil herleid kan worden. Deze technische beschrijving wordt duidelijker met het referentievoorbeeld.

Bewustzijnsmaker

Ons denkexperiment heeft z’n vruchten afgeworpen, de totale geldhoeveelheid is nu terug gelijk aan de waarde van het goud en alle schulden zijn uit het werelbeeld verdwenen. Deze vorm van reset is slechts een voorbeeld van wat er technisch mogelijk is, in werkelijkheid kan het echter eenvoudiger (cfr Reverse Debt System). Deze relativiteitstheorie kan daarom beschouwd worden als een bewustzijnsmaker, dit is als een ‘trigger’ die motiveert om de economische crisis op een andere manier te belichten. De theorie bevestigt zonder meer de stelling van Einstein, als we een andere denkpiste volgen dan verdwijnt ons probleem als sneeuw voor de zon. Deze Financiële Relativiteitstheorie maakt ons bewust dat we strijd leveren tegen een probleem dat niet bestaat naarmate we (1) er anders over denken en (2) een consensus vinden om ze – zij het in een afgeleide vorm – daadwerkelijk toe te passen.

Interpretatie

Voor deze theorie hebben we gebruik gemaakt van deflatie en de neutraliteit van geld, beiden zijn economische grondbeginselen en derhalve niets nieuws onder de zon. Zoals altijd vergt een systeem of methode degelijke interpretatie en/of integratie, er is (1) de objectieve waarneming en (2) wetenschappelijke gevolgtrekking. Dit is een proces van wikken en wegen waarin het maatschappelijke welzijn centraal staat, dit kan leiden tot extra verfijningen en zelfs een totaal andere methode die voortvloeit uit het initiële idee (ic Financiële Relativiteitstheorie). De theorie staat op zich en herbergt een wiskundig bewijs, om deze reden objectief en tijdloos toepasbaar voor hetzelfde probleem. De theorie zegt a priori niets over de praktische haalbaarheid en/of het subjectieve oordeel, hiertussen bestaat echter wel een wisselwerking die tot uiting komt wanneer we de theorie nader beschouwen. (lees meer)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s